همه چیز در مورد بیماری زونا و راههای درمان آن
همه چیز در مورد بیماری زونا و راههای درمان آن
زونا Herpes zoster یک بیماری ویروسی است که عامل مولد آن ویروس واریسلا زوستر است که همان ویروس آبله مرغان در کودکی می باشد. پس از ابتلا و بهبودی آبله مرغان این ویروس می تواند به صورت نهفته در بدن باقی بماند تا زمانی که به علت یک عامل تحریکی و یا نقص سیستم ایمنی دوباره فعال شود. که به آن بیماری زونا می گویند.
همه چیز در مورد بیماری زونا و راههای درمان آن
علائم پوستی این بیماری
همه چیز در مورد بیماری زونا و راههای درمان آن
عوامل افزایش دهنده خطر
* سن بالای 50 سال
* استرس
* وجود یک بیماری که باعث کاهش مقاومت بدن شده باشد.
* استفاده از داروهای سرکوب کننده ایمنی یا ضد سرطان
* جراحی یا تاباندن اشعه به نخاع
* لوسمی یا لنفوم
پیشگیری
همه چیز در مورد بیماری زونا و راههای درمان آن
در حال حاضر نمی توان از آن پیشگیری به عمل
آورد. واکسن های تحقیقاتی که برای پیشگیری از آبله مرغان در حال آزمایش
هستند نتوانسته اند جلوی زونا را بگیرند. البته فرد با یک بار گرفتن زونا،
تا آخر عمر در برابر آن ایمن خواهد بود؛ مگر در موارد نادر.
زونا نوعی بیماری پوستی است. عامل ایجاد این نوع بیماری، ویروسی است که در کودکی باعث آبله مرغان می شود، علائم بیماری زونا عبارت اند از : درد، خارش حتی قبل از پیدایش آن بر روی پوست، بیرون زدن تاول های قرمز و دردناک که بعدا خشک می شوند.
درد و سوزش شدیدی در طول رشته های عصبی بدن احساس می کنید. چند روز بعد تاول های قرمز رنگی در محل درد ظاهر می شوند. هنگامی که تاول ها ظاهر و سپس کدر می شوند در می یابید که این ها ضایعات معمولی پوست نیستند.
بله، به زونا مبتلا شده اید. یعنی یک عفونت ویروسی که عصب را درگیر می کند. ابتلا به آبله مرغان در کودکی را باید در بروز زونا مقصر و مسئول دانست. ویروس واریسلا زوستر یعنی همان ویروسی که قبلا سبب ابتلای شما به ابله مرغان شد در واقع هرگز بدن شما را ترک نگفته. تا این لحظه سیستم ایمنی شما کار خود را در غیر فعال نگه داشتن ویروس فوق العاده خوب انجام داده است. حتی همین حالا هم که زونا بروز کرده سیستم ایمنی شما از درگیر شدن تمام بدن در نتیجه آشکار شدن خشم و انتقام ویروس جلوگیری کرده است. اما به هر حال بروز درد برای فرد واقعا ناراحت کننده است. بسته به شدت بیماری ، درد ممکن است حتی پس از برطرف شدن بثورات جلدی نیز ادامه یابد.
همه چیز در مورد بیماری زونا و راههای درمان آن
ویروس واریسلازوستر که به هرپس زوستر نیز معروف است یکی از اعضای خانواده بد نام ویروس هرپس است. زوستر در زبان یونانی به معنای کمربند است. اما تا هنگامی که از بیماری رنج می برید برایتان اهمیتی ندارد که این واژه تا چه حد مناسب با این بیماری انتخاب شده است. حال تا حصول بهبودی کامل چه اقداماتی می توان انجام داد تا تحمل بیماری سهل تر شود و فرد احساس راحتی بیشتری نماید ؟
علل بروز بیماری زونا
ویروس واریسلا زوستر را، عامل آبله و زونا می دانند.اولین بار که کسی به این ویروس مبتلا می شود،در سطح وسیعی از بدن ، باعث بروز جوش
و تاولهای چرکی می گردد که به همان آبله معروف است.پس از بهبودی ویروس از
بین نمی رود بلکه در کمین می نشیند تا در موقعیت مناسب دوباره حمله خود را
شروع کند.این ویروس به هرپس زوستر هم معروف است، اما از جنس همان ویروس
هرپس که باعث آلودگی دستگاه تناسلی می گردد، نیست.
همه چیز در مورد بیماری زونا و راههای درمان آن
ویروس واریسلا زوستر را، عامل آبله و زونا می دانند
راههای تشخیص زونا
یک پزشک معمولا با کمی معاینه و بررسی سوابق
بیمار و نشانه ها، می تواند براحتی بیماری را تشخیص دهد.اگر شما بعضی
علائم را دارید حتما به پزشک مراجعه کنید.زونا اگر خفیف باشد ،می توان
ندیده گرفت ولی می تواند بسرعت حادتر شود ، بنابراین بهتر است که درمان را
زودتر شروع کنید.
همه چیز در مورد بیماری زونا و راههای درمان آن
علایم آبلهمرغان
بیماری معمولا ۱۷-۱۴ روز بعد از تماس (دوره کمون یا نهفته) با فرد مبتلا به آبلهمرغان یا زونا شروع میشود.
علایم عمومی
این علایم که شبیه علائم آنفلوانزا هست، عبارتند از تب ، بیحالی ، بیاشتهایی ، سردرد و گاهی اوقات درد خفیف شکم که ۲-۱ روز قبل از بروز ضایعات پوستی رخ میدهد. این علایم بیشتر در بچههای بزرگتر دیده میشوند و تا ۵-۴ روز باقی میمانند.
همه چیز در مورد بیماری زونا و راههای درمان آن
ضایعات پوستی
ضایعات پوستی که علامت اصلی بیماری
هستند، ابتدا روی پوست صورت و سینه ظاهر میشوند و بعد سایر قسمتهای بدن
نیز مبتلا میشوند. ضایعات اولیه شامل ماکولوپاپولهای قرمز (شبیه جوش)
شدیدا خارشدار است که در نهایت به وزیکولهای حاوی مایع روشن تبدیل میشوند
سپس این ضایعات دلمه بسته و بهبود مییابند. و در یک زمان انواع مختلف این
ضایعات روی پوست دیده میشوند. ضایعات را میتوان روی مخاط حلق یا دستگاه
تناسلی نیز پیدا کرد.
انتقال یا سرایت بیماری
محتملترین راه سرایت بیماری از طریق سیستم تنفسی و ترشحات تنفسی است. راه دیگر انتقال تماس مستقیم با ضایعات پوستی بیمار مبتلا به آبلهمرغان یا زونا است. میزان انتقال در تماسهای خانوادگی ۹۰-۸۰% است.
همه چیز در مورد بیماری زونا و راههای درمان آن
تشخیص
* تشخیص معمولا تا زمان بروز بثور پوستی امکان پذیر نیست. قبل از آن، علائم ممکن است شبیه آپاندیسیت، جمع شدن مایع دور ریه یا سایر بیماری ها باشند.
* ندرتا آزمایش خون، کشت مایع تاول ها و نمونه برداری از پوست انجام می گیرد.
درمان
هدف اصلی درمان عبارت است از تخفیف خارش و درد تا حد امکان، که برای این کار معمولا از داروهای مالیدنی و خوراکی استفاده می شود. دردی که پس از پاک شدن تاول ها باقی می ماند را خیلی مشکل می توان درمان کرد و متأسفانه هیچ راه قطعی برای درمان آن وجود ندارد.
* در وان آبی بخوابید که به آن نشاسته ذرت یا پودر جو دوسر اضافه شده باشد.
* سایر روشهای کاهش درد نیز مطرح هستند، اما تأثیر هیچ کدام به طور قطعی اثبات نشده است. این روشها عبارت هستند از: تحریک یا مالش متناوب، استفاده از جریان الکتریکی در پوست، اسپری سرد و قطع رشته های عصبی یا جراحی.
برای بهبودی سریع تر این کارها را انجام دهید
همه چیز در مورد بیماری زونا و راههای درمان آن
درمان بیماری زونا
چندین داروی ضدویروسی از قبیل acyclovir، valacyclovir و famciclovir برای درمان بیماری زونا موجود می باشند. این داروها به کوتاه کردن مدت و شدت بیماری کمک می نمایند، اما برای تاثیر بیشتر، میبایست هرچه زودتر بعد از ظاهر شدن راش استفاده شوند. بهمین دلیل افرادیکه به بیماری زونا مبتلا هستند و یا فکر می کنند، مبتلا به این بیماری می باشند، باید سریعتر به پزشک مراجعه کرده و با وی مشورت نمایند.
داروهای مسکن می توانند به کاهش درد بیماری زونا کمک کنند. همچنین لوسیون کالامین، و حمام بلغور جو دوسر کلوئیدی و حمام و کمپرس سرد نیز می توانند، به کاهش خارش و درد کمک نمایند.
پیشگیری از ابتلا به بیماری زونا
تنها راه کاهش خطر بیماری زونا و نورالوژی بعد از زونا، واکسینه شدن می باشد. مرکز پیشگیری و کنترل بیماری های ایالات متحده پیشنهاد می کند که افراد 60 ساله و بزرگسال تر، یک دوز واکسن زونا دریافت نمایند. اگر در مورد بیماری زونا و واکسن آن سوالی دارید میبایست با پزشکتان دراینباره مشورت نمایید. واکسن بیماری زونا از طرف سازمان غذا و داروی ایالات متحده برای افراد بالای 50 سال و بیشتر تایید شده است. این واکسن صددرصد تصمین کننده عدم ابتلا به بیماری زونا نمی باشد، اما در صورت ابتلا شدت بیماری را کاهش می دهد و خطر نورالوژی بعد از زونا را کاهش می دهد. این واکسن ها بعنوان روشی پیشگیری کننده استفاده شده و بعنوان یک درمان در افراد مبتلا از آنها استفاده نمی شود.
همه چیز در مورد بیماری زونا و راههای درمان آن
همچنین واکسن پیشگیری از بیماری آبله مرغان نیز در کودکان و بزرگسالانیکه به بیماری آبله مرغان مبتلا نشده اند، توصیه می شود. هرچند این واکسن نیز صددرصد پیشگیری کننده نیست اما شدت و عوارض بیماری آبله مرغان و زونا را کاهش می دهد.
بیماری زونا
- ۹۵/۱۰/۰۹